Lærerstuderende

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Østervangsskolen.

Introduktion

I en uddannelsesplan beskriver praktikskolen generelt, hvordan den håndterer uddannelsesopgaven, så primært studerende kan forholde sig til at være i praktik på skolen. I bekendtgørelsen fremgår det, at uddannelsesplanen godkendes af både skole og LIA:

Praktikskolen udarbejder i samarbejde med professionshøjskolen en uddannelsesplan for praktikken i
overensstemmelse med krav om tydelig progression i den studerendes opgaver og ansvar. Uddannelsesplanen godkendes af begge parter (uddrag fra Bekendtgørelsen).

Planen kommunikerer desuden til uddannelseslærere, uddannelsesansvarlige, skoleledelse og LIA-undervisere, og giver alle parter viden om skolens didaktiske valg i forhold til de lærerstuderendes praktik. Planen fungerer dermed også som en slags forventningsafstemning mellem praktikkens mange parter på hhv. skole og læreruddannelsen.

Når skolens uddannelsesplan er godkendt af begge parter, uploades den på Praktikportalen af
studieadministrationen på LIA. Skolen har selv ansvar for, at planen lægges på skolens hjemmeside. Herefter er det op til parterne i og omkring praktikken at give planen liv i de forskellige didaktiske rum i og omkring praktikken, så planen kommer til at spille en meningsfuld rolle for alle parter i en travl hverdag.

De første år med LU23 genbesøges uddannelsesplanen årligt.

Ordforklaring

LU13/LU23
Praktiklærer = Uddannelseslærer
Praktikkoordinator = Uddannelsesansvarlig
Praktikskole = Uddannelsesskole
UC-underviser = Underviser fra LIA

Præsentation

Helhjertet Læring i fællesskab er det Østervangsskolen vil kendes på.

Østervangsskolen er en 0.-6. klasse folkeskole med en specialafdeling med et skoletilbud fra 1.-10. klasse. Der er desuden SFO-tilbud for 0.-3. klasse og juniorklub for 4.-6. klasse på skolen.
Indskoling og mellemtrin er tosporet, og der går ca. 400 elever i alt. Vi stræber efter at leve op til Folkeskolelovens ambition om både at give vores elever faglige udfordringer og en
grundlæggende forståelse for det sociale samspil mellem mennesker. Vi fokuserer i særlig grad på at udvikle en skole, hvor der er fællesskab og faglige udfordringer for alle. Vi arbejder ud fra en antagelse om, at elevernes trivsel og faglige udvikling er hinandens forudsætninger, hvilket kommer til udtryk i vores værdisætning “Helhjertet læring i fællesskab”.

Skolens ledelse består af: Peter Nellemann, skoleleder, Grith Kristensen, viceskoleleder med ansvar for specialafdelingen, Morten Lysdahl Pedersen, afdelingsleder for mellemtrinnet samt Lene Qvortrup, pædagogfaglig leder for indskolingen. Der er i alt 80 ansatte på skolen- heraf teknisk personale, pædagoger, lærere og andre faggrupper.

På Østervangsskolen arbejder vi med klassen som en bærende enhed, hvortil der er knyttet et team af pædagogisk personale, som sammen løser de daglige opgaver omkring klasserne. Vi er en afdelingsopdelt skole fra 0.-3. klasse og 4.-6. klasse samt en stor specialafdeling, som lige nu er praktiksted for pædagogstuderende.

Skole og uddannelsessted

Kære studerende


Som uddannelsesskole vægter vi at give dig så gode betingelser som muligt, for at din praktik skal ligne lærerjobbet mest mulig, derfor forventer vi også, at du som studerende agerer i henhold hertil.

På Østervangsskolen har vi som mål at forberede dig som studerende godt på den praksis, der møder dig efter endt studie. Det betyder, at vi forsøger at gøre praktikken så praksisnær som overhovedet muligt, og derfor forventer vi, at du som studerende påtager dig det ansvar, det er at være kollega og samarbejdspartner under praktikken. Det betyder at du som studerende møder til tiden, deltager i de relevante møder der både ligger i og uden for praktikperioden samt andre af skolens traditioner f.eks. skolefest, skole-hjem-samtaler og øvrige andre læreropgaver. Dette efter aftaler du nærmere med din uddannelseslærer og/eller din uddannelsesansvarlige kontaktperson.

Vi forventer, at du som studerende går åbent og ærligt til opgaven og viser nysgerrighed og engagement samt selv tager initiativ til at få mest muligt ud af din praktik. Som uddannelsessted yder vi stor omsorg, hjælpsomhed og sparring over for de ting, som du synes kan være en udfordring, og vi vil gå langt for at du som studerende lykkes og får en god oplevelse.

Fra skoleåret 2023 igangsætter vi et nyt flerårigt indsatsområde med fokus på PBL (Projektbaseret Læring) ud fra et ønske om at inddrage eleverne i egen læring og styrke den undersøgende tilgang. Arbejdet udspringer af vores værdisætning: Helhjertet læring i fællesskab, som beskriver et læringssyn, hvor eleverne skal gives de bedste rammer for at engagere og fordybe sig i læringsaktiviteter, og at de føler sig som en  del af mindst ét og gerne flere fællesskaber.

Alle børn er naturligt nysgerrige og interesserede i at lære, og det skal vi som skole holde fast i. Undervisningen skal derfor tage udgangspunkt i en undersøgende tilgang, hvor elevernes nysgerrighed bliver aktiv i deres læring. Dermed inddrager vi eleverne i deres egen læring; - alt sammen fordi engagerede børn lærer mest!

Vi ser frem til, at du som sammen med os er nysgerrige på dette indsatsområde, som søsættes i januar 2024.

Kriterier for godkendelse af praktikforløbet

Når studerendes praktikforløb vurderes godkendt eller ikke-godkendt, sker det på baggrund af en indstilling til LIA (praktikkontoret). Vurderingen sker ud fra opfyldelse af mødepligt og de mål, der er formuleret for praktikforløbet. Af Den Fælles Nationale Studieordning fremgår det yderligere:

I tilfælde, hvor den studerendes praktikforløb af skolen indstilles til ikke-godkendt, skal professionshøjskolen indhente en redegørelse fra den studerende om praktikforløbet. Professionshøjskolen træffer den endelige beslutning, som meddeles den studerende. Et ikke-godkendt forløb skal ledsages af en begrundelse.

Efter endt praktik indstilles den enkelte studerende til bedømmelsen bestået/ikke bestået. Uddannelseslæreren står for bedømmelsen. Hvis uddannelseslæreren har betænkeligheder ved at bestå en studerende, har uddannelseslæreren pligt til at informere den studerende tidligt i forløbet. For første årgang senest i løbet af blokpraktikken og for anden årgang senest ved afslutningen af første praktikperiode i efteråret. Herefter sættes en handleplan op for, hvordan den studerende kan hjælpes på vej mod en bestået praktik.

Både uddannelseslæreren og den studerende skal henvende sig til den uddannelsesansvarlige i god tid, såfremt der opleves samarbejde mellem praktikgruppe og uddannelseslærer ikke fungerer tilfredsstillende.

Praktiske informationer

Kontaktpersoner:
Grith Fagerberg Kristensen - Viceskoleleder og ledelsesansvar for lærerstuderende.
Mail: grith.fagerberg.kristensen@randers.dk
Sarah Lyngs Lauritsen - Uddannelsesansvarlig
Mail: sara7902@rksit.dk
Rasmus Toft Øland - Uddannelsesansvarlig
Mail: Rasm541r@rksit.dk

Mødetid:
Mandag: 7.45 - 15.15
Tirsdag: 7.45 - 17.00
Onsdag: 7.45 - 15.15
Torsdag: 7.45 - 16.00
Fredag: 7.45 - 15.00

Ved sygdom

Kontaktes skolens kontor på tlf 28729355 - senest om morgenen den pågældende dag inden kl. 6.45.

Nøgler

Alle praktikgrupper får udleveret ét stk. B-nøgle, som der kvitteres for. Nøglen kan bruges til alle
undervisningslokaler, PLC og forberedelseslokaler. Nøglerne afhentes på kontoret.

Adgang til AULA

I praktikperioden bliver man som studerende tilknyttet AULA. Her er der mulighed for at kommunikere med skolens øvrige medarbejdere. Vi forventer, at man i praktikperioden dagligt holder sig orienteret på AULA. 

IT

Vi forventer, at alle studerende medbringer egen pc. Der er adgang til kopimaskiner og printere på skolen. Der nskal logges ind/ud med Unilogin, når disse benyttes.


PLC

(Pædagogisk Læringscenter): Her forefindes undervisningsmaterialer, lærervejledninger mv.
Børneattester og straffeattester Både børne- og straffeattester indhentes af skolesekretæren. CPR-nummer afleveres på første besøgsdag, så disse kan indhentes.

Ledelse

Skoleleder: Peter Nellemann
Viceskoleleder- og leder af specialklasserne: Grith Kristensen
Afdelingsleder 3.-6. klasse: Morten Pedersen
SFO- og indskolingsleder: Lene Qvortrup Skov


Kontor

Vivi Henriksen: Vikar, personale og økonomi.
Winnie Schneider: Taxa, elevadministration, indkøb og tolk

Skolebestyrelse

Formand: Louise Lønstrup
Medarbejderrepræsentanter: Ditte Rafn og Martinella Bach
Referaterne læses på skolens hjemmeside under skolebestyrelse.

Syge- og raskmelding

Ved sygemelding sker det om morgenen mellem kl. 06.30-06.40 på tlf nr:2872 9355.

Du er automatisk raskmeldt efter en weekend eller en ferie.
Raskmelding - må meget gerne være på sms, det er lige meget hvornår den gives, dog inden kl. 6.30 næste dags morgen.

Parkering

Du skal parkere din bil langs gymnastiksalen ned til sportspladsen. Du kan få udleveret et p-kort på kontoret. Cykler stilles i et af cykelskurene.

Syge- eller tilskadekommende elever

Kontakt skolens kontor

Vold og trusler

Skolen har en procedure herfor. Nærmeste leder og AMR har ansvaret for, at du i løbet af din første uge orienteres om skolens retningslinjer på området. Gå altid til nærmeste leder eller til AMR, hvis du er i tvivl.

Arbejdsskade

Kontakt AMR for indberetning af arbejdsskade.

Digitalt kodeks

Randers Kommune har ikke en politik om sociale medier som f.eks. Snapchat, FB mv.
Opslag på sociale medier spredes meget hurtigt, og vi anbefaler derfor, at du er meget opmærksom på, hvad du skriver, og hvordan du agerer på de sociale medier.
Vi anbefaler, at medarbejdere som udgangspunkt ikke er venner med forældre og elever på sociale medier. Skulle du som medarbejder opleve at blive hængt ud på de sociale medier eller bliver udsat for truende adfærd, skal du henvende dig til skolens ledelse, som vil tage hånd om situationen, der betragtes på lige fod med vold og trusler samt mobning

1. årgangspraktik – Indblik og afprøvning som den medvirkende iagttager

Praktikken er tilknyttet Dansk, Matematik eller Engelsk (1. undervisningsfag) og ”Pædagogik og almen didaktik” (grundfaget).

Mål

  • Den studerende kan identificere og indsamle relevant viden om læreres planlægning og undervisning.
  • Den studerende kan planlægge, gennemføre og evaluere mindre undervisningssekvenser og kan redegøre for sine didaktiske overvejelser.
  • Den studerende kan forstå og reflektere over sin egen rolle som lærer

Forskning & Udvikling

Begyndende erfaringer med at undersøge og beskrive egen og andres praksis, Begyndende
erfaringer med observation, Begyndende erfaringer med undersøgelse af lærerfaglige problemstillinger


Lærerrollen

I den fælles del af studieordningen er der beskrevet ni centrale dimensioner af lærerrollen, som
løbende indgår i uddannelsen. På Læreruddannelsen i Århus sætter vi særligt fokus på udvalgte dimensioner på de forskellige årgange. Dimensionerne er fordelt med sigte på progressionen i den samlede uddannelse samt de konkrete fag på de enkelte årgange. Da der er tale om dimensioner af lærerrollen, vil de naturligvis aldrig kunne skilles helt ad. Opdelingen viser derfor, hvilke dimensioner der træder i forgrunden på hver årgang. De øvrige vil således være til stede i baggrunden, men kontinuerligt gennem hele uddannelsen.

På 1. årgang er der fokus på Læreren som didaktiker, og Læreren som leder

Fag & Prøver

1. årsprøven.

Arbejdet frem mod målene – studieaktiviteter og ansvar

Skolen udfylder, hvordan der arbejdes med den integrerede praktik i løbet af første studieår under hensyntagen til progressionen i uddannelsen med fokus på følgende studieaktiviteter:

  • Undervisning
  • Observation og andre undersøgelser
  • Vejledning og feedback
  • Praktikgruppearbejde
  • Andre læreropgaver

Praktikdage 1:

Introduktionsmøde:

I begyndelsen af praktikken bliver du og de øvrige studerende indkaldt til møde med viceskoleleder,
uddannelsesansvarlige samt din uddannelseslærer.

Undervisning:

Som studerende har du ansvar for at planlægge, gennemføre og evaluere 1 (eller flere) mindre
undervisningssekvens(er), i samarbejde med uddannelseslærer og -gruppe. Som studerende vil vi stræbe efter, at du får mindst 4 lektioner i dit første linjefag og suppleres med lektioner op til 12-14 lektioner pr. uge. Her vil vi spørge dig, hvilke ønsker du har til fag, som du gerne vil følge i din praktik.


Observation og andre undersøgelser:

Som studerende følger du en eller flere lærere (eller en klasse) i praktikdagene og fokuserer på, hvordan læreren agerer i skolehverdagen. Gennem samtaler med lærere får du som studerende viden om planlægning og undervisning. I løbet af praktikken vil du i samarbejde med din uddannelseslærer aftale tid til observationer og indsamling af empiri til brug for eventuelle opgaver efter praktikken.

Vejledning og feedback:

Som studerende mødes du med din praktikgruppe og uddannelseslærere til vejledning 1-2 gange i løbet af praktikdagene. og sammen aftaler I fokus for den enkelte vejlednings fokus.

Praktikgruppearbejde:

Som studerende laver du/I aftaler for praktikgruppens samarbejde i praktikken, herunder hvordan gruppen indgår i den ugentlige arbejdsplan. Aftaler konsulteres med uddannelseslærer/uddannelsesansvarlig eller LIA-underviser.

Andre læreropgaver:

De andre Læreropgaver varierer alt efter, hvilken uddannelseslærer, du følger. Vi forventer, at du deltager i de andre læreropgaver i løbet af din praktik på Østervangsskolen. Eksempler på andre Læreropgaver kunne være: Morgensang, fagdage, traditionsdage, skole/hjemsamtaler, netværksmøder, pausevagter, pædagogiske møder og pædagogiske aftener.

3-ugers blokpraktik

Introduktionsmøde:

I begyndelsen af praktikken bliver du og de øvrige studerende indkaldt til møde med viceskoleleder,
uddannelsesansvarlige samt din uddannelseslærer.

Undervisning:

Som studerende har du ansvar for at planlægge, gennemføre og evaluerer flere undervisningssekvenser, i samarbejde med uddannelseslærer og -gruppe. Som studerende vil vi stræbe efter, at du får mindst 4 lektioner i dit første linjefag og suppleres med lektioner til samlet 12-14 lektioner pr. uge. Her vil vi spørge dig, hvilke ønsker du har til fag, som du gerne vil følge i din
praktik.

Observation og andre undersøgelser:

Som studerende følger du en eller flere lærere (eller en klasse) i praktikdagene og fokuserer på, hvordan læreren agerer i skolehverdagen. Gennem samtaler med lærere får du som studerende viden om planlægning og undervisning I løbet af praktikken vil du i samarbejde med din uddannelseslærer aftale tid til observationer og indsamling af empiri til brug for eventuelle opgaver efter praktikken

Vejledning og feedback:

Som studerende mødes du og din praktikgruppe hver uge i blokpraktikken med uddannelseslærer til vejledning. Som studerende mødes du med din praktikgruppe og uddannelseslærere til vejledning 1-2 gange i løbet af praktikdagene. og sammen aftaler I fokus for den enkelte vejlednings fokus. Derudover gennemføres en midtvejssamtale, hvor både du som studerende, uddannelseslærer og en LIAunderviser er til stede. Som studerende mødes du med din praktikgruppe og uddannelseslærere til vejledning 1-2 gange i løbet af praktikdagene. og sammen aftaler I fokus for den enkelte vejlednings fokus.


Praktikgruppearbejde:

Som studerende laver du/I aftaler for praktikgruppens samarbejde i praktikken, herunder hvordan gruppen indgår i den ugentlige arbejdsplan. Aftaler konsulteres med uddannelseslærer/uddannelsesansvarlig eller LIA-underviser

Andre læreropgaver:

De andre Læreropgaver varierer alt efter, hvilken uddannelseslærer du følger. Vi forventer, at du deltager i de andre læreropgaver i løbet af din praktik på Østervangsskolen. Eksempler på andre Læreropgaver kunne være: Morgensang, fagdage, traditionsdage, skole/hjemsamtaler,
netværksmøder og pausevagter.

Praktikdage 2:

JF. praktikdage 1.

Ideer til samarbejde med LIA

Løbende i den integrerede praktik udfoldes et lokalt, aftalt samarbejde mellem studerende, uddannelsesskole samt LIA-undervisere fra henholdsvis 1. undervisningsfaget og fra grundfaget ”pædagogik og almen didaktik”. I praktikhåndbogen er det beskrevet, at samarbejdet indledes med et ”opstartsmøde” og slutter med ”1. årsprøven”. De øvrige af praktikkens elementer, der indgår i praktikforløbet (fx ”praktikforberedelse” osv.) kan ses i kalenderforløbet for 1. årgang.

Indholdsmæssigt udvælger samarbejdets 3 parter (primært uddannelseslærere og LIA-undervisere), hvad der skal være i fokus i praktikdage og blokpraktik. Generelt skal det være et fælles overordnet fokus, der skaberlæringsmuligheder på tværs af skole og campus, og som alle parter kan forholde sig til.

Når samarbejdets parter vælger mellem ideerne, skeles blandt andet til, hvordan ideernes læringsmuligheder rækker mod målene og lærerrollens dimensioner for praktikken på 1. årgang, men også hvordan de har forbindelse til målene i både undervisningsfag og i grundfag.

Henover praktikforløbet kan der være stor variation i de arbejdsformer, samarbejdets parter vælger. Eksempelvis kan der arbejdes i en ”dobbeltbevægelse”, dvs. hvor den studerende bærer noget fra uddannelsen ind i skolearenaen og tager et opmærksomhedspunkt med tilbage til campus. I praksis bæres et tema (fokus), hvor undervisningsfag eller grundfag er mest i forgrunden, ind i skolearenaen, og erfaringer fra praktikken tages med tilbage til campusarenaen, hvor det tematiseres af LIA-underviserne. Der kan naturligvis også vælges andre arbejdsformer.

2. årgangs praktik – indsigt og undersøgelse som den undersøgende deltager

Praktikken er tilknyttet Dansk, Matematik eller Engelsk (1. undervisningsfag) og Pædagogisk psykologi, inklusion og specialpædagogik (grundfaget).

Mål:

  • Den studerende kan, i samarbejde med andre, forholde sig undersøgende om planlægning,
    gennemførsel og evaluering af undervisning.
  • Den studerende kan, med baggrund i almen- og fagdidaktiske tilgange og perspektiver, indgå i
    folkeskolens undervisning
  • Den studerende kan indgå i samarbejdsrelationer.

Forskning & Udvikling:

Øvelser i brug af faglige og videnskabelige metoder til undersøgelse af
lærerfaglige problemstillinger.

Lærerrollen:

I den fælles del af studieordningen er der beskrevet ni centrale dimensioner af lærerrollen, som
løbende indgår i uddannelsen. På Læreruddannelsen i Århus sætter vi særligt fokus på udvalgte dimensioner på de forskellige årgange. Dimensionerne er fordelt med sigte på progressionen i den samlede uddannelse samt de konkrete fag på de enkelte årgange. Da der er tale om dimensioner af lærerrollen, vil de naturligvis aldrig kunne skilles helt ad. Opdelingen viser derfor, hvilke dimensioner der træder i forgrunden på hver årgang. De øvrige vil således være til stede i baggrunden, men kontinuerligt gennem hele uddannelsen.

På 2. årgang er der fokus på Læreren som fagperson, Læreren som samarbejdspartner og Læreren som relationsudvikler.

Arbejdet frem mod målene – studieaktiviteter og ansvar

Skolen udfylder, hvordan der arbejdes med den integrerede praktik i løbet af andet studieår under hensyntagen til progressionen i uddannelsen med fokus på følgende studieaktiviteter:

  • Undervisning
  • Observation og andre undersøgelser
  • Vejledning og feedback
  • Praktikgruppearbejde
  • Andre læreropgaver.

3 ugers blokpraktik efterår

Introduktionsmøde:

I begyndelsen af praktikken bliver du og de øvrige studerende indkaldt til møde med viceskoleleder, din uddannelsesansvarlige og din uddannelseslærer.

Undervisning:

Som studerende har du ansvar for at planlægge, gennemføre og evaluere flere undervisningssekvenser, i samarbejde med uddannelseslærer og -gruppe. Som studerende vil vi stræbe efter, at du får mindst 4 lektioner i dit første linjefag og suppleres med lektioner til samlet 12-14 lektioner pr. uge. Her vil vi spørge dig, hvilke ønsker du har til fag, som du gerne vil følge i din praktik.

Observation og andre undersøgelser:

Som studerende følger du en eller flere lærere (eller en klasse) i praktikdagene og fokuserer på, hvordan læreren agerer i skolehverdagen. Gennem samtaler med lærere får du som studerende viden om planlægning og undervisning. I løbet af praktikken vil du i samarbejde med din uddannelseslærer aftale tid til observationer og indsamling af empiri til brug for eventuelle opgaver efter praktikken

Vejledning og feedback:

Som studerende mødes du og din praktikgruppe hver uge i blokpraktikken med uddannelseslærer til vejledning.Som studerende mødes du med din praktikgruppe og uddannelseslærere til vejledning 1-2 gange i løbet af praktikdagene. og sammen aftaler I fokus for den enkelte vejlednings fokus
Derudover gennemføres en midtvejssamtale, hvor både du som studerende, uddannelseslærer og en LIAunderviser er til stede.

Praktikgruppearbejde:

Som studerende laver du/I aftaler for praktikgruppens samarbejde i praktikken, herunder hvordan gruppen indgår i den ugentlige arbejdsplan. Aftaler konsulteres med uddannelseslærer/uddannelsesansvarlig eller LIA-underviser.

Andre læreropgaver:

De andre Læreropgaver varierer alt efter, hvilken uddannelseslærer du følger. Vi forventer, at du deltager i de andre læreropgaver i løbet af din praktik på Østervangsskolen. Eksempler på Andre Læreropgaver kunne være: Morgensang, fagdage, traditionsdage, skole/hjemsamtaler,
netværksmøder og pausevagter.

3-ugers blokpraktik forår

Introduktionsmøde:

I begyndelsen af praktikken bliver du og de øvrige studerende indkaldt til møde med viceskoleleder, din uddannelsesansvarlige og din uddannelseslærer.

Undervisning:

Som studerende har du ansvar for at planlægge, gennemføre og evaluere flere undervisningssekvenser, i samarbejde med uddannelseslærer og -gruppe. Som studerende vil vi stræbe efter, at du får mindst 4 lektioner i dit første linjefag og suppleres med lektioner til samlet 12-14 lektioner pr. uge. Her vil vi spørge dig, hvilke ønsker du har til fag, som du gerne vil følge i din praktik.

Observation og andre undersøgelser:

Som studerende følger du en eller flere lærere (eller en klasse) i praktikdagene og fokuserer på, hvordan læreren agerer i skolehverdagen. Gennem samtaler med lærere får du som studerende viden om planlægning og undervisning. I løbet af praktikken vil du i samarbejde med din uddannelseslærer aftale tid til observationer og indsamling af empiri til brug for eventuelle opgaver efter praktikken

Vejledning og feedback:

Som studerende mødes du og din praktikgruppe hver uge i blokpraktikken med uddannelseslærer til vejledning. Som studerende mødes du med din praktikgruppe og uddannelseslærere til vejledning 1-2 gange i løbet af praktikdagene. og sammen aftaler I fokus for den enkelte vejlednings fokus
Derudover gennemføres en midtvejssamtale, hvor både du som studerende, uddannelseslærer og en LIAunderviser er til stede.

Praktikgruppearbejde:

Som studerende laver du/I aftaler for praktikgruppens samarbejde i praktikken, herunder hvordan gruppen indgår i den ugentlige arbejdsplan. Aftaler konsulteres med uddannelseslærer/uddannelsesansvarlig eller LIA-underviser

Andre læreropgaver:

De andre Læreropgaver varierer alt efter, hvilken uddannelseslærer du følger. Vi forventer, at du deltager i de andre læreropgaver i løbet af din praktik på Østervangsskolen. Eksempler på Andre Læreropgaver kunne være: Morgensang, fagdage, traditionsdage, skole/hjemsamtaler,
netværksmøder og pausevagter.

Idéer til samarbejde med LIA

Løbende i den integrerede praktik udfoldes et lokalt, aftalt samarbejde mellem studerende, uddannelsesskole samt LIA-undervisere fra henholdsvis 1. undervisningsfaget og fra grundfaget ” Pædagogisk psykologi, inklusion og specialpædagogik”. I praktikhåndbogen er det beskrevet, at samarbejdet indledes med et ”opstartsmøde” og de øvrige af praktikkens elementer, der indgår i praktikforløbet (fx ”praktikforberedelse” osv.) kan ses i kalenderforløbet for 2. årgang.

Indholdsmæssigt udvælger samarbejdets 3 parter (primært uddannelseslærere og LIA-undervisere), hvad der skal være i fokus i praktikdage og blokpraktik. Generelt skal det være et fælles overordnet fokus, der skaber læringsmuligheder på tværs af skole og campus, og som alle parter kan forholde sig til.

Når samarbejdets parter vælger mellem ideerne, skeles blandt andet til, hvordan ideernes læringsmuligheder rækker mod målene og lærerrollens dimensioner for praktikken på 2. årgang, men også hvordan de har forbindelse til målene i både undervisningsfag og i grundfag.

Henover praktikforløbet kan der være stor variation i de arbejdsformer, samarbejdets parter vælger. Eksempelvis kan der arbejdes i en ”dobbeltbevægelse”, dvs. hvor den studerende bærer noget fra uddannelsen ind i skolearenaen og tager et opmærksomhedspunkt med tilbage til campus. I praksis bæres et tema (fokus), hvor undervisningsfag eller grundfag er mest i forgrunden, ind i skolearenaen, og erfaringer fra praktikken tages med tilbage til campusarenaen, hvor det tematiseres af LIA-underviserne. Der kan naturligvis også vælges andre arbejdsformer.